COMPUTER RELEATED QUESTIONS

Spread the love

Computer Releated Questions and Answers

Q1- All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:

Ans- spam

Q2-The first mechanical computer designed by Charles Babbage was called ?

Ans- Analytical Engine

Q3-Which of the following is an example of non volatile memory?

Ans- Rom

Q4- What is the name of Encyclopedia started by Google ?
Ans- Knol

Q5- Who is the Father of super computer ?
Ans- Seymour Cray

Q6- Who is the Father of Indian Super Computer ?
 Ans- Vijay Bhatkar

Q7- ____________terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems.

Ans- Point-of-sale (POS)

Q8-Unauthorized access to a computer either directly or through a network is called ?

Ans- Hacking

Q9-The largest unit of storage?

Ans- Terra Byte

Q10-The process of connecting different computers in a network is called ?

Ans- Topology

Q11- Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?

Ans- analyzing the data or information

Q12- ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.

Ans- Nanoscience

Q13-The process of stealing ones name, address and other personal information through internet is known as ?

Ans- Phishing

Q14-A device that converts digital signals to analog signals is ?

Ans- A modem

Q15-  Use first-generation computers?

Ans- Vacuum tube

Q16-. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.

Ans- Information

Q17-What is Arnette?

Ans- A computer network

Q18- . After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered

Ans- output

Q19-   What is the keyboard shortcut for the new slide?

Ans–  Ctrl+N

Q20-What is the group of mutually related records?

Ans– Database

Q21- Unwanted bulk messaging into email inbox is called ?

 Ans- Spamming

Q22-  Computers process data into information by working exclusively with:

Ans- numbers

Q23- The term bit is short for:

Ans- Binary Digit

Q24- The unit of speed used for super computer is

Ans- GELOPS

Q25- The restart of computer is known as ?

Ans- Warm Booting

Q26- The components that process data are located in the:

Ans- System Unit

Q27- The term Blog was first coined by ?

Ans- Peter Merhols

Q28- The CPU and memory are located on the:

Ans- Mother Board

Q29-The first movie released in 1982 with terrific computer animation and graphics was

Ans- Star Wars

Q30-The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of two different:

Ans- Platforms

Q31-  Which is the India’s First Super Computer ?
Ans- PARAM 8000

Q32- Which is worlds Fastest super Computer ?
Ans-  Titan (IBM Sequoia is now in second place)

Q33- Which Company is known as Big Blue ?
Ans- IBM

Q34-Who is the first computer programmer ?
Ans- Ada King

Q35- Who built Mechanical analog computer ?
Ans- Lord Kelvin

Q36- Who wrote the book Business @ the speed of thought ?
Ans- Bill Gates

Q37-  Smaller and less expensive PC-based servers are replacing ____________ in many businesses.

Ans-  mainframes

Q38-. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?

Ans- Input à Process à Output à Storage

Q39- Which of the following is an example of non volatile memory?

Ans-ROM

Q40- Whats App was launched in ?

Ans- 2009

Q41-The first Web Search Engine is ?

Ans- Archie

Q50-The most widely used computer device is.

Ans- Internal hard disk

Q51- ________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.

Ans-  The operating system

Q52-  PARAM was developed by 

Ans- C- DAC

Q53- Which Company is the biggest player in the microprocessor industry  ?

Ans- Intel

Q54-__________ cookies are also known as transient cookies.

Ans- Session

Q55- What kind of attempts is made by individuals to obtain confidential information from a person by falsifying their identity  ?

Ans- Phishing scams

Q56- In computer short cut keys, F4 key is used to

Ans-  To display the items in the active list

Q57-  To display the items in the active list

Ans-  Blaise Pascal