INEQUALITY

Q1- 

In the following questions, the symbols @, ©, #, $ and ⋆ are used with the following meaning illustrated.

‘P © Q’ means ‘P is not smaller than Q’.

‘P ⋆ Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’.

‘P @ Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.

‘P # Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.

‘P %Q’ means ‘P is not greater than Q’.

Statement

A ⋆ B, B @ C, C % D

Conclusion

1.  D @ A

2.  C# A

3.   D # B

1.  ONLY 1 AND 2 ARE TRUE

2. ONLY 2 AND 3 ARE TRUE

3. ONLY 1 AND 3 ARE TRUE

4. ALL ARE TRUE

 

ANS- ONLY 2 AND 3 ARE TRUE

Q2-  STATEMENT

N % R, R # Q, Q © S

CONCLUSION

1.          N @ Q

2.         R © S

3.        S @ R

  1. ONLY 1 IS TRUE
  2. ONLY 2 IS TRUE
  3. ONLY 3 IS TRUE
  4. ONLY 1 AND 2 ARE TRUE

ANS- ONLY 3 IS TRUE

STATEMENT

Q3- P © Q, Q # R, R⋆ S

CONCLUSION

1  S @ Q

2.   S% P

3. R ⋆ P

1 ONLY 1 IS TRUE

2 ONLY 3 IS TRUE

3 ONLY 1 AND 3 ARE TRUE

4 NONE OF THE FOLLOW

ANS- ONLY 1 IS TRUE

Q4. STATEMENT

A@ B, B # C, C © D

CONCLUSION

1. C # D

2. C % A

3. D ⋆ B

1 ONLY 1 IS TRUE

2 ONLY 2 IS TRUE

3 ONLY 1 AND 3 ARE TRUE

4 NONE OF THE  FOLLOW

ANS- NONE OF THE FOLLOW

Q-5   STATEMENT

P ⋆ Q, Q @ S, S % V

CONCLUSION

1    V # Q

2     S # P

3     P @ V

1 ONLY 1 IS TRUE

2 ONLY 2 IS TRUE

3 ONLY 1 AND 2 ARE TRUE

4 ALL ARE TRUE

ANS- ALL ARE TRUE

Q6 – Which of the following expressions is true, if B > G and F < H are definitely true?
A) A < B ≥ C > D > F = G < H
B) C ≤ B< H < D > A > F > G
C) B ≤ H ≥ C ≥ D < G ≥ A > F
D) D ≤ G > A ≥ F > H ≤ B≤ C
E) H ≥ B> D ≥ C≥ P = G > F

ANS- A

Q7- Which of the following is definitely true if P ≤ V < S = G ≥ Q ≥ R > E
A) Q > P
B) S > R
C) V > R
D) S > E

ANS- D

Q8- Which of the following order of letters in the blanks makes the expression D > E is definitely true?
___ < ___ ≤ ___ = ___ > ____
A) B, C, D, E, A
B) A, B, C, E, D
C) D, B, A, C, E
D) E, C, A, B, D

ANS-E

Q9- What will come in place of question mark in following below such that both E < Q and S ≥ V are definitely true? P> Q = R> S ? T≥ U = V
A) ≤
B) ≥
C) =
D) >
E) Both B and C

ANS- E

Q 10- 

 Statements: P< A ≤ C ≥ K; C ≤ O < L; R ≤ N ≤ C
Conclusions: I . A = K II. R < L

a) Only Conclusion I is true.
b) Only Conclusion II is true.
c) Either Conclusion I or II is true
d) Neither conclusion I nor II is true.
e) Both conclusions I and II are true.

ANS- E