Most Important Puzzles For all Bank Exam

Spread the love

Eight family members P,Q,R,S,T,U, V and W are seated in a straight line at an equal distance between each other, but not necessarily in the same order. There are three generation in the family. Some of them are facing north and some are facing south. R’s daughter is an immediate neighbour of one who is sitting at an extreme end of the line. Only three people sit between V and his wife. Q’s daughter sits second to the right of P’s brother-in-law. R’s granddaughter does not sit at an extreme end of the line. P’s mother sits on the immediate left of her son. R’s wife is not an immediate neighbour of T’s husband. The immediate neighbour of T’s brother faces opposite directions.(i.e. If one neighbour faces north then other faces south and vice versa.) The persons sitting at the extreme ends faces opposite directions.(i.e. If one person faces north then other faces south and vice versa.) W’s daughter-in-law sits second to the left of T’s father-in-law. U faces north. U is not an immediate neighbour of S’s aunt. The immediate neighbours of U faces same directions.(i.e. If one neighbour faces north then other also faces north and if one neighbour faces south then other also faces south).Both T and Q face a direction opposite to that of S.(i.e. If S faces north then T and Q faces south and vice-versa.) T is the only daughter of R. W is female member and U is male member.

Q1. As per the following arrangements, which of the following statements is not true with respect to P?

(a) P faces south.

(b) P is fourth to the right of Q.

(c) P is 2nd to left of T.

(d) P is between V and W.

(e) None of these

Answer : C (P is 2nd to left of T)

Q2. How many person sit on the left of Q?

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) Four

(e) None of these

Answer : B (Two)

Q3. What is the position of S with respect to P?

(a) Immediate left

(b) Third to left

(c) Third to right

(d) Fourth to left

(e) None of these

Answer : C (Third to right)

Q4. Who among following is grand-mother of S?

(a) T

(b) S

(c) W

(d) R

(e) None of these

Answer : C (W)

Q5 Four of the given five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which of them does not belong to that group?

(a) R

(b) S

(c) P

(d) U

(e) V

Answer : D (U)

 

In Year 2016, seven persons viz. P, Q, R, S, T, V and W donated some money to a charitable trust on different months of the year starting from January and ending on November. Some of them are females and some of them are male. Their contribution,(in rupees) are – 5000, 500, 40, 1600, 80, 40 and 2500. V made his donation in June. Two donations were made between the donations made by V and P. On the first month of the year, a male made a contribution of 5000 rupees. S did not made his donation on a month after the donation of Q. None of the given person made his contribution in a month which has 28 days. There are two such cases where the difference in the number of days of the months of two successive donations is zero. In one such case, the months are consecutive months of the year. The contribution of Rs 500 was made in November month. The sum of contributions of W and Q is equal to that of S. Contribution by a female is always preceded and succeeded by the contribution of a male. T is the only female who cannot be succeeded by any one. P is the only male which is followed by another male. Only one donation is made between the donations made by T and S. The donation of the male who donated his money on June is the perfect square of the donation made on August. The donation by T is not made on the month immediately before or immediately after the month when V made his donation (considering only those month in which the donations were made. R donated money immediately before W. Only three persons made their contribution in a month which has 31 days.

 

Q6. As per the given arrangement which of the following combination represents only the people who are females?

(a) T, V

(b) Q, P, T

(c) V, W, R

(d) P, T

(e) W, T, S

Answer : E (W,T,S)

Q7. As per the given arrangement which of the following person represent the one who was donated money in between the W and S?

(a) U

(b) P

(c) R

(d) V

(e) W

Answer : D (V)

Q8. Who among the following is a female?

(a) P

(b) R

(c) S

(d) All of the Above

(e) Other than those given as options

Answer : C (S)

Q9. Which of the following combinations is correct as per the given arrangement?

(a) January – P

(b) February – W

(c) April – Q

(d) June – S

(e) July – T

Answer : A (January – P)

Q10. Who amongst the following is male who donated 2500 Rs?

(a) R

(b) V

(c) U

(d) W

(e) T

Answer : A (R)

Solutions : (6-10)

Months                 Person             Gender               Money Donated

January(31)             P                          Male                      5000

February(28)          R                          Male                       2500

April(30)                 W                         Female                   40

June(30)                  V                          Male                       1600

July(31)                    S                          Female                   80

August(31)              Q                          Male                       40

November(30)       T                          Female                    500

 

Nine friends A, B, C, D, E, F, G, H, and I are living in a same building of nine floor counting from one to nine. Ground floor is numbered 1 and so on. They all are working in different MNC i.e Safeco, Ryder, Xerox, Netfix, Costco, Aleris, Humana, Fiserv, and Exelon but not necessarily in the same order. There are three floors between A and I, who works in Costco company. H works in Xerox company and lives immediately above the floor on which A lives. There is only one floor between H and G, who works in Netfix company. F works in Ryder company and lives below the floor on which G lives. F does not live on even number floor. There is only two floors between F and E, who works in Safeco company. B works in Fiserv company and lives below the floor on which F lives. G does not live on ninth floor. B lives on even number floor. There is as many as floor between B and one, who works in Aleris company and as between A and C. A does not work in the Human company.

 

Q11. A works which of the following company?

(a) Xerox

(b) Exelon

(c) Netfix

(d) Safeco

(e) Costco

Answer : B (Exelon)

Q12. D lives on which of the following floor?

(a) First

(b) Second

(c) Third

(d) Fourth

(e) Fifth

Answer : A (First)

Q13. H is related to Netfix and C is related to Ryder, in the same way F is related to?

(a) Humana

(b) Fiserv

(c) Costco

(d) Aleris

(e) None of these

Answer : A(Humana)

Q14. Who among following lives on the seventh floor?

(a) G

(b) H

(c) E

(d) A

(e) C

Answer : A (G)

Q15. How many floors are there between the E and the floor on which B lives?

(a) Two

(b) Three

(c) Four

(d) One

(e) None of these

Answer : B (Three)

Solution : (11-15)

Person                Floor                  MNC

H                             Ninth                    Xerox

A                              Eight                    Exelon

G                              Seventh               Netfix

E                              Sixth                     Safeco

C                              Fifth                      Aleris

I                              Fourth                   Costco

F                             Third                     Ryder

B                             Second                  Fiserv

D                            First                      Humana

 

Eight employee Q, R, S, T, W, X, Y and Z of the multinational company (MNC) will have to attend the meeting in the months of August and December but not necessarily in the same order. In each month, the meeting will conduct on dates 21st, 23th, 27th and 31st of the given month. Only one person will attend the meeting on these given dates. Q will attend the meeting on either 27th August or 27th December. There is only one person will attend the meeting between Q and T. There are two persons will attend the meeting between the T and R. There is one person will attend the meeting between the R and S. S will attend the meeting on 23th of any month either December or August. Only one person will attend the meeting between S and W. There are as many as the person will attend the meeting between W and Y as between Y and Z. X will not attend the meeting on 21st of August.

 

Q16.Who among following will attend the meeting on 27th August?

(a) Z

(b) Q

(c) R

(d) Y

(e) S

Answer : B (Z)

Q17. How many persons will attend the meeting between R and W?

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) More than three

(e) None of these

Answer : C (Three)

Q18. Who among following will attend the meeting on 31st December?

(a) R

(b) Y

(c) S

(d) X

(e) W

Answer : E (W)

Q19. If T is related to Q and R is related to S, in the same way Y is related to?

(a) X

(b) T

(c) Z

(d) Q

(e) R

Answer : A (X)

Q20. X will attend the meeting on which of the following dates?

(a) 23th August

(b) 31st December

(c) 27th August

(d) 31st August

(e) None of these

Answer : E (None of these)

Solution : (16-20)

Person                  Month                  Date

T                               August                    21st

Z                               August                     23rd

Q                               August                     27th

R                               August                      31st

Y                                December                21st

S                                 December                23rd

X                                December                 27th

W                                December                 31st

 

Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1 L,M,N,O,P and Q are seated and all of them are facing South. In row-2 A, B, C, D, E and F are seated and all of them are facing North. Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row.O sits third to right of M. Either O or M sits at an extreme end of the line. The one who faces M sits second to right of E. Two people sit between B and F. Neither B nor F sits at an extreme end of the line. The immediate neighbour of B faces the person who sits third to left of L. N and P are immediate neighbours of each other. C sits second to the left of A. P does not face the immediate neighbour of D.

 

Q21. Who amongst the following sit at extreme ends of the rows ?

(a) O, D

(b) M, A

(c) Q, C

(d) L, D

(e) M, F

Answer : D (Q,C)

Q22. How many persons are seated between Q and N?

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) Four

(e) None

Answer : B (Two)

Q23. L is related to A in the same way as O is related to B based on the given arrangement. To which of the following is P related to, following the same pattern?

(a) C

(b) D

(c) E

(d) F

(e) Cannot be determined

Answer : B (D)

Q24. Which of the following is true regarding P ?

(a) F faces P

(b) Q is an immediate neighbour of P

(c) F faces the one who is second to right of P

(d) P sits at one of the extreme ends of the line

(e) M sits second to the right of P

Answer : C (F faces the one who is second to right of P)

Q25. Four of the following hve are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(a) A-P

(b) B-P

(c) F-L

(d) C-Q

(e) E – M

Answer : E (E-M)

Solution : (21-25)

Facing South         (Right)  L          Q          O          P          N          M  (Left)

Facing North          (Left)   C          F          A          E          B          D    (Right)

 

In a School  event, different Subjects are scheduled to be held on seven days, starting on Monday and ending on Sunday. Two Subjects are scheduled to be held on Saturday as well as on Sunday and one Subject on each of the remaining five days. The Subjects to be held in these seven days are: Physics, Chemistry, Biology, Reasoning, English, G.k., Computer, Maths and Hindi, but not necessarily in the same order. G.k. is scheduled to be held on Thursday. Biology and Hindi are scheduled to be held on the same day. Maths is scheduled to be held three days before Physics, i.e., two Subjects are scheduled between Maths and Physics. Maths is not scheduled to be held on Wednesday. Computer is scheduled immediately after the day Biology is scheduled. Chemistry is scheduled immediately after the day Maths is scheduled. English is not scheduled on Monday.

 

Q26.Which of the following Subjects is scheduled to be held on  Friday?
(a) Physics
(b) Maths
(c) English
(d) Computer
(e) Reasoning

Answer : A (Physics)

Q27.Which of the following Subjects is scheduled to be held on  Sunday?
(a) Chemistry
(b) Maths
(c) Physics
(d) Hindi
(e) English

Answer : E (English)

Q28.On which of the following days is Reasoning scheduled?
(a) Saturday
(b) Friday
(c) Wednesday
(d) Monday
(e) Cannot be determined

Answer : D (Monday)

Q29.On which of the following days is Computer scheduled?
(a) Monday
(b) Tuesday
(c) Wednesday
(d) Friday
(e) Sunday

Answer : E (Sunday)

Q30.G.K. is related to Physics in the same way as Maths is related to
(a) Reasoning
(b) Chemistry
(c) G.k.
(d) Computer
(e) Biology

Answer  : B (Chemistry)

Solution :(26-30)

         Day                                    Sports

Monday                                Reasoning

Tuesday                                Math

Wednesday                           Chemistry

Thursday                               G.K.

Friday                                    Physics

Saturday                                Biology & Hindi

Sunday                                  Computer & English

 

Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1 P, Q, R, S, T and V are seated and all of them are facing South. In row-2 A, B, C, D, E and F are seated and all of them are facing North. Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row. S sits third to right of Q. Either S or Q sits at an extreme end of the line. The one who faces Q sits second to right of E. Two people sit between B and F. Neither B nor F sits at an extreme end of the line. The immediate neighbor of B faces the person who sits third to left of P. R and T are immediate neighbors of each other. C sits second to the left of A. T does not face the immediate neighbor of D.

 

Q31. Who amongst the following sit at extreme ends of the rows ?
(a) S, D
(b) Q, A
(c) V, C
(d) P, D
(e) Q, F

Answer : D ((P,D)

Q32.How many persons are seated between V and R?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None

Answer : B (Two)

Q33.P is related to A in the same way as S is related to B based on the given arrangement. To which of the following is T related to, following the same pattern?
(a) C
(b) D
(c) E
(d) F
(e) Cannot be determined

Answer : B (D)

Q34.Which of the following is true regarding T ?
(a) F faces T
(b) V is an immediate neighbour of T
(c) F faces the one who is second to right of T
(d) T sits at one of the extreme ends of the line
(e) Q sits second to the right of T

Answer : C (F faces the one who is second to right of T)

Q35.Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) A-T
(b) B-T
(c) F-P
(d) C-V
(e) E – Q

Answer : E (E-Q)

Solution : (31-35)

Facing south       (Right)   P          V          S           T          R          Q    (Left)

Facing North      (Left)      C          F          A            E          B          D    (Right)