SIMPLIFICATION QUESTIONS FOR BANK EXAMS

SIMPLIFICATION RELATED QUESTIONS

This is aptitude questions and answers section on Simplification and Approximation with explanation for various interview, competitive examinations and entrance tests.

Simplification is the most topic of  bank exams , like –  sbi po, ibps po , ibps clerk and other bank exams .

1. 21363 + 37 + 5637 + 219 + 8 + 141 = ?

a)    37405

b)    27415

c)     27405

d)    None of these

Ans- C

Q2- 155× 6 + 836 × 5 = ?% of 7000

a) 56

b)78

c)57

d) 73

Ans- D

Q3- 104832 ÷ ? = 64 × 42

a) 39

b) 40

c) 47

d) 50

Ans- A

Q3- 12.42 × 37.5  –  46.37 = ?

a)    419.38

b)    429.38

c)     439.38

d)    539.38

Ans-  A

Q4- What approximate value should come in place of the question mark(?) in the following question?

 30 × 20.6 + 164.35 = ?

a)    735760

b)    760

c)     780

d)   None Of These

Ans- E

Q5- If (62)2 is added to the square of a number the answer so obtain is 5525.What is the number?

a)    40

b)    41

c)     43

d)    39

Ans-B

Q6-  If an amount of rs.95616 is distribute equally amongst 48 person.How much amount would each person get?

a)    1996

b)    1999

c)     2016

d)   None of These

Ans- D

Q7-  A canteen requires 14 dozen oranges per day.How many oranges will require for 7 week?

(a) 8232

(b) 8156

(c)  8146

(d) 8266

Ans- A

Q8-  2  3  12  65  ?

a) 460

b) 462

c) 465

d) 455

Ans- B

Q9- A sum of Rs. 1360 has been divided among A, B and C such that A gets 2/3 of what B gets and B gets 1/4 of what C gets. B’s share is:
a. Rs.120
b. Rs. 160
c. Rs.240
d. Rs.300

Ans-   C
Q10- If 45-[28-{37-(15-*)}]= 58, then * is equal to:
a. -29
b. -19
c. 19
d. 29
Ans- C
Q11- 748 ÷ 17 = ? % of 110

(a) 25

(b) 40

(c) 50

(d) 75

Ans- B

Q12- If a-b= 3 and a2+b2=29, find the value of ab
a. 10
b. 12
c. 15
d. 18

Ans- A
Q13- 98643 – 21748 =

51212 + ?

(a) 24456

(b) 30713

(c) 25683

(d) 23973

Ans- C

Q14-One-third of Rahul’s savings in National Savings Certificate is equal to one-half of his savings in Public Provident Fund. If he has Rs. 1,50,000 as total savings, how much has he saved in Public Provident Fund ?
a. Rs. 30,000
b.  Rs. 20,000
c. Rs. 60,000
d. Rs. 40,000

Ans- C
Q15- 8.4 × 6.5 + 4.6 ×

11.5 = ? ÷ 4

(a) 395

(b) 400

(c) 430

(d) 410

Ans- C

Q16-  42% of ? = 4116

(a) 9400

(b) 9600

(c) 9800

(d) 10200

Ans- C

Q17- 924 × 0.75 + 848 × l.25 = ? × 0.25
A. 7004
B. 7008
C. 7012
D. 7016
Ans-
C

Q18-What approximate value should come in place of question mark (?) in the following equations?

 379.87 × 44.12 – 78.89 × 84.15 + 373 = ?
A. 10240
B. 10460
C. 10450
D. 10580
Ans- B

Q19- What approximate value should come in place of question mark (?) in the following equations?

17.99 × 155.05 + 1245 ÷ 32 = ?
A. 2230
B. 2430
C. 2630
D. 2830
Ans-
B

Q20-  What approximate value should come in place of question mark (?) in the following equations?

77.003 × 13.998 + 18.04 × 14.996 = ?
A. 1150
B. 1250
C. 1350
D. 1450
Ans- C

Q21- What approximate value should come in place of question mark (?) in the following equations?

182.06 × 17.987 + 172% of 785 = ?
A. 4175
B. 4225
C. 4450
D. 4625

Ans- D

Q23-65% of 1260 + √4489 – 16 × 27 = x
A) 498
B) 454
C) 392
D) 377

Ans- B

Q24- If x% of 500 = y% of 300 and x% of y% of 200 = 60, then x = ?  

(a) 10√2
(b) 20√2
(c) 15√2
(d) 30√2
Ans- D
Q25-12% of 650 – 728 ÷ x + 24% of 450 = 130
A) 18
B) 13
C) 14
D) 16
Ans- B
Q26-√3136 + √3844 – √3481 = x
A) 61
B) 56
C) 59
D) 62

Ans- B

Q27-38% of 250 – 85% of 560 + 13 × x = 61
A) 29
B) 38
C) 45
D) 34

Ans- D

Q28- 882 ÷ 14 + 1248 ÷ 13 – 1392 ÷ 16 = x% of 450 
A) 16
B) 12
C) 18
D) 22

Ans- A