SITTING ARRANGEMENT RELATED QUESTIONS FOR BANK EXAMS IBPS PO, SBI PO, IBPS CLEKR, SBI CLERK, RBI ASSISTANT

 

Sitting Arrangement Questions For Bank Exams IBPS Clerk, SBI PO, SBI CLERK, RBI ASSISTANT, 

Drections (1 to 5) : Read the following information to answer the given questions.

(i) A, B, C, D, E, F and G are playing cards sitting around a circular table
(ii) D is not neighbour of C or E.
(iii)A is neighbour of B and C.
(iv) G, who is second to the left of D, is the neighbour of E and F.

Q1- Which of the following is correct?

A.) B is between A and D

B.) D is between F and G.

C.) E is to the immediate right of G

D.) F is to the immediate left of G

Ans- A

Q2. Which of the following will be D’s position after E and D interchange their places?

A.) BD

B.) EC

C.) AE

D.) GF

Ans- D

Q3. Which of the following will be D’s position after E and D interchange their places?

A.) Neighbour to G and C

B.) To the immediate right of F

C.) Neighbour of C and A

D.) To the immediate left of C

Ans- A

Q4. Which of the following has the second person sitting between the first and third person?

A.) DAB

B.) BCA

C.) GFD

D.) GAF

Ans- C

Q5. Which of the following is wrong?
A.) A is to the immediate right of B
B.) B is to the immediate left of D
C.) F is between G and D
D.) E is between G and C
Ans- C
Eight friends A, B, C, D, E, F, G, and H are sitting in a straight line facing north. Each of them will celebrate their birthday in different months viz. January, February, March, April, May, June, July and August but not necessarily in the same order.A sits third to right of D. Only one person sits between A and the one whose birthday is in month which has 30 days. H sits third to left of one whose birthday is in April month. B sits third to left of one whose birthday is in June month. More than two persons sit between D and G. G sits left of D. H and B are not immediate neighbor of D. F’s birthday is in month which has less than 30 days. F is not immediate neighbor of D. The one whose birthday is in January sits third to left of one whose birthday is in April. The one whose birthday is in March sits second to right of one whose birthday is in January. The one whose birthday is July sits second to right of C. Immediate neighbor of E does not born in the month of August.
Q1. Who among following has born in July month?
(a) A
(b) C
(c) E
(d) D
(e) F
Ans- A
Q2. Who among the following sits third to left of B?
(a) G
(b) H
(c) C
(d) D
(e) No One
Ans- E
Q3. Who among the following has birthday is in month of April?
(a)H
(b) B
(c) E
(d) D
(e) C
Ans- D
Q4. Who among the following sits fourth to right of B?
(a) G
(b) H
(c) C
(d) D
(e) F
Ans- E
Q5. How many persons are sitting between A and the one whose birthday is in month of March?
(a) Two
(b) More than three
(c) Three
(d) One
(e) None of these
Ans- A

3- 

A. There are five friends.
B. They are standing in a row facing south.
C. Jayesh is to the immediate right to Alok. 
D. Pramod is between Bhagat and Subodh .
E. Subodh is between Jayesh and Pramod.

1. Who is at the extreme left end ?

A.Jayesh

B. Alok

C. Bhagat

D. Prmod

Ans- B

Q2-Who is in the Middle ?

A.  Jayesh

B. Bhagat

C. Subodh

D. Alok

Ans- C

3. To find the answers to the above questions, which of the given statements can be dispensed with ?

A. B only

B. A only

C. A and B only

D. None of these

Ans- B

Next-
Five girls are sitting on a bench to be photographed. Seema is to the left of Rani and to the right of Bindu. Mary is to the right of Rani. Reeta is between Rani and Mary.
Q1- Who is sitting immediate right to Reeta ?
A. Marry
B. Bindu
C. Rani
D. Reeta
Ans- C
Q2-Who is in the middle of the photograph ?
A. Bindu
B. Rani
C. Reeta
D. Seema
Ans- B
Q3- Who is second from the right ?
A.Reeta
B. Rani
C. Seema
D. Bindu
Ans- A
Q4-Who is second from the left in photograph ?
A. Reeta
B. Seema
C. Bindu
D. Rani
Ans- B