General Knowledge

General Knowledge Releated Questions for goverment exams

Q1- Which crop is sown on the largest area in India?  

Ans- Rice

Q2-  Who won the Best Footballer 2016 in the World?
Ans-
Cristiano Ronaldo

Q3- Who has been selected as New Army chief for Indian army?

Ans-  Lt. General Bipin Rawat

Q4- Rabindranath Tagore’s ‘Jana Gana Mana’ has been adopted as India’s National Anthem. How many stanzas of the said song were adopted?

Ans- Only the first stanza

Q5- ‘Dandia’ is a popular dance of

Ans- Gujrat

Q6- The language spoken by the people by Pakistan is ?

Ans- Sindhi

Q7- Who is the UN Secretary General?
Ans-
Antonio Guterres.

Q8- Country that has the highest in Barley Production ?

Ans- Russia

Q9- The metal whose salts are sensitive to light is ?

Ans– Silver

Q10-Which country has taken back its decision to demonetize the currency?

 Ans- Venezuala

Q11-Which is the country with the most people?

Ans- China

Q12- How many satellites in a single mission using PSLV C-34 launched in 2016?
Ans- 20 satellites

Q13- Reliance Jio has launched which digital wallet service for peoples?
Ans-
JioMoney..

Q14- Who has been appointed as Lt Governor of Puducherry for 2 years?
Ans- Kiran Bedi.

Q15- Which is the smallest ocean in the world?

Ans-  Arctic Ocean

Q16- Which is the National Technology day in India?

Ans- May 11

Q17- Which is the second largest moon in our solar system?
Ans-
Titan (Saturn moon) is the second largest moon in our solar system.

Q18- Jaladpara wildlife sanctuary is situated in which Indian state?

Ans- West Bengal

Q19- Which galaxy is closest to our galaxy?
Ans-
Andromeda galaxy.

Q20- The Central Rice Research Station is situated in ?

Ans- Cuttack

Q21- Black soils are best suited for the cultivation of ?

Ans- Cotton

Q22- Which is the country where reggae music originated?

Ans- Jamaica

Q23- The words ‘Satyameva Jayate’ inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from

Ans- Mundak Upnishad

Q24-The device used for measuring altitudes is ?

Ans- Ammeter

Q25-The Gate way of India is ?

Ans- Mumbai

Q26-The first chairman of the Atomic Energy Commission was ?

Ans- Dr. H. J.Bhabha

Q27- Mohiniattam dance from developed originally in which state?

Ans- Kerala

Q28-When did baseball originate in the US?

Ans- 19th Century

Q29- D.D.T. was invented by ?

Ans- Mosley

Q30-Dehong Debang Biosphere reserve is located in which Indian state

Ans- Arunachal Pradesh

Q31- What is the sport in which you could get into a headlock?

Ans-Wrestling

Q32-  What is the age of Earth as calculated?
Ans-
Age of Earth is 4.543 billion years.

Q33- What is the full form of NASA?
Ans-
The National Aeronautics and Space Administration.

Q34- Who was the first Indian woman to scale Mount Everest ?

Ans- Bachendri Pal

Q35- Which is the longest river in the world?

  Ans- Nile

Q36-  Who was the writer of Alice’s Adventures in Wonderland?

Ans- Lewis Carroll

Q37- Which service is used for sending or receiving mail on the internet?
Ans-
Email.

Q38- Which of the following folk dance forms is associated with Gujarat?

Ans- Garba

Q39-Which is considered as the biggest port of India ?

Ans- Mumbai

Q40- Which city is known as Forbidden city?

Ans- Lhasa

Q41- “Wings of Fire” is the autobiography of whom ?       

  Ans- Dr. A.P.J. Abdul Kalam

Q42-The gas used for making vegetables is ?

Ans- Hydrogen

Q43-The chief ore of Aluminium is ?

Ans- Bauxite

Q44-The term known as the electric meeting is what?
Ans-
Teleconferencing.

Q45- What is the rhino’s horn made of?

Ans- Hair

Q46- The ancient book “ Buddha Charita was written by whom?

 Ans- Ashvaghosh

Q47- People of Jarawas tribe are inhabitants of which place in India?

 Ans- Little Andaman

Q48- Which famous person was the teddy bear named?

Ans-Theodore Roosevelt

Q49- What do you mean by modem?
Ans-
This is the combined device for modulation and demodulation.

Q50-  Country that was called as Land of Rising Sun ?

Ans- Japan

Q51-The Rath Yatra at Puri is celebrated in honour of which Hindu deity

Ans- Jagnath

Q52- The book of Parsis is

Ans- Zend Avesta

Q53-  Who established a trading post in 1612 at Gujarat?
Ans-
British.

Q54-What is Aurora Borealis commonly known as?

Ans- Northern Lights

Q55- Which is the sport wherein you would use a “sand iron”?

Ans-Golf

Q56- Pink city in India is ?

Ans- Jaipur

Q57- Deficiency of Iron leads to ?

Ans- Anemea

Q58-Arjuna awards are given for outstanding performance in which field?

Ans-  Sports 

Q59-Who was the first lady to win Nobel Prize?

Ans-  Marie Curie

 Q60-What is the largest mammal in the world?

Ans- Blue whale

Q61-The state which has desert in India is ?

Ans- Rajasthan

Q62-Who was the Founder Father of Aligarh movement?
Ans-
Sir Syed Ahmed Khan.

Q63-Who was the founder of Brahma Samaj?
Ans- Raja Ram Mohan Roy.

Q64-The Indian National Congress was formed in?
Ans-
1885.

Q65- Who achived the discovery of ‘Vitamin C’?
Ans- James Watson.

Q66- Which gas is most popular as laughing gas?
Ans- Nitrous oxide.

Q67-In which country was golf first played? 

Ans- Scotland

Q68-This disease caused by a deficiency of protein. 

Ans- Kwashiorkor

Q69-What is the best source of Protein?
Ans-
Soyabean.

Q70-Which was the album the Beatles recorded the last time together?

Ans- Abbey Road

Q71-. Name the Governor General who abolished sati in 1829 ?

Ans- Lord William Bentinc

Q72-The Hindustan Shipyard is located at ?

Ans- Vishakhapatnam

Q73-Which is the non contagious disease that is the most common in the world?

Ans- Tooth Decay

Q74- Who achived the discovery of ‘Vitamin C’?
Ans-
James Watson.

Q75-The oldest literary work available in Tamil was ?

Ans- Tholkappiyam

Q76-Which gas is most popular as laughing gas?
Ans-
Nitrous oxide.

Q77- The Folded Earth book was written by?
Ans-
Anuradha Roy.

Q78-  ‘Foundations of Biology’ concept given by whom?
Ans-
Jean Piaget.

Q79- Which rays is very helpful in Long distance photography?
Ans- Infra Red rays.

Q80- Which planet is commonly known as Dwarf Planet?
Ans- Pluto.

Q81-This place is the wettest place on earth.

Ans- Mawsynram

Q82– According to the latest population Census, the state with the least population density is ….

Ans- Arunachal Pradesh

Q83-Name the suitable material for purify the water?
Ans- Zeolites.

Q84-  Who wrote the ‘Man in the Iron Mask’?
Ans-  Alexander Dumas.

Q85- Who discovered the radium?
Ans-  The Curies.

Q86-  What was the world’s first high level programming language in 1957?
Ans-  IBM FORTRAN.

Q87- The maximum duration for which the President’s office can remain vacant is….

Ans- 4 months

Q88- A 1990 ad for jeans helped put which early 70s Steve Miller Band song to the top of the charts?

Ans-  The Joker

Q89-A centaur was a mythical creature half way between a man and what?

Ans- Horse

Q90- What major river flows through the Grand Canyon?
Ans- Colorado River

Q91-What name is given to the northeast part of China?

Ans- Manchuria

Q92- What is the main island of Japan?

Ans- Honshu

Q93- In what city is the Brandenburg Gate located?

Ans- Berlin

Q94- What is Pakistan’s longest river?
Ans- Indus River

Q95-What strait divides Morocco and Spain?

Ans- Strait of Gibraltar

Q96-By surface area, what is the largest of Africa’s great lakes?

Ans- Victoria

Q97- What country is often described as being shaped like a boot?

Ans- Italy

Q98-What is the largest island in the Mediterranean Sea?

Ans- Sicily

Q99-According to a Nick Berry song title every loser does what?

Ans- Wins

Q100-According to the song, to where in Ireland is it a long way?

 

Ans- Tipperary

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *