General science related questions for gov exams

 

GENERAL KNOWLEDGE RELATED QUESTION FOR SSC EXAMS

 

 

 Q1. The Finance Commission is constituted under article…… of the constitution of India.

Ans- 280

Q2-Who built the TAJMAHAL?

Ans- Sahanjanh

Q3- The ph of lemon juice is expected to be-

Ans- Less then 7

Q4-What is the ratio of RBC to WBC-

Ans- 600:1

Q5- Which disease is caused by the bite of a mad dog?

Ans- Hydrophobia

Q6-By whom is the speaker of Lok Sabha elected?

Ans- All the members of Lok Sabha

Q7-Which state has the largest waste land area?

Ans- Jammu Kashmir

Q8- Largest fresh water lake of the world is-

Ans- Lake Superior

Q9- The power of a lens is measured in :

Ans- diopters

Q10-.The instrument that measures arterial blood pressure is known as :

Ans- Sphygmomanometer

Q11-Which of the following substances undergo ‘sublimation’ on heating?

Ans-Napthalene, Iodine and Camphor

Q12-News websites deliver customized ‘feeds’ of content to their readers via RSS, which stands for :

Ans- Really Simple Syndication

Q14- The uranium fuel used worldwide is mainly in the form of

Ans- UO2

 

Q15- Edward Jenner is associated with

Ans-Small Pox

Q16-Glaucoma is a disease of the

Ans- Eyes

Q17-Pollination by wind is called

Ans- Anemophily

Q18- Leaves of which of the following plants are not used for the rearing of silkworms ?

Ans- Teak

Q19-The most of the mass of the atom can be found in

Ans-  Nuclens

Q20- Founder of Homeopathy is

Ans-  Samuel Hahnemann

Q21-The red blood cells are formed in 

Ans- Bone marrow

Q22-Seawater freezes at

Ans- at a slightly lower temperature than fresh water.

Q23-Penicillin’ which is used as an antibiotic is obtained from :

Ans- Fungi

Q24- What is the mixture of potassium nitrate, powdered charcoal and sulphur called?

Ans- gun powder

Q25-  A blood vessel that carries blood away from the heart is called

Ans-  An artery

Q25- Anemophily’ is pollination by :

Ans- Wind

Q26-The nutritional supplements Spirulina, Chorella and the Vitamin-C supplement, Dunaliella are actually :

Ans- Algae

Q27-Minamata disease is caused by

Ans- Mercury

Q28-Who discovered cell in 1665?

Ans-Robert Hook

Q29-Blue green Algae are:

Ans-Prokaryotes

Q30-Who is honored as Father of Modern Chemistry?
Ans- Antoine Lavoisier

Q31-Fishes are a good source of ………………..

Ans-protein

Q32-Who invented periodic table?
Ans- Dmitri Mendeleev

Q33- Which gases cause acid rain?
 Ans- Sulphur dioxide, Nitrogen oxides

Q34-The process of removal of toxic wastes from the body of an organism is called:

Ans- Excretion

Q35-The food vacuole in amoeba is ………………..

Ans- pseudopodia

Q36-Name the process in which the membrane of a vesicle can fuse with the plasma membrane and extrude its contents to the surrounding medium?

Ans- Exocytosis

Q37-The movement of a plant part in response to a chemical stimulus is called:

Ans- Chemotropism

Q38-An enzyme found in the saliva is

Ans- amylase

Q39-Amoeba belongs to the class of ……………….

Ans- sarcodina

Q40-Which metal is used in the making of microchips?
  Ans- Silicon\

Q41- Which type of plastics can be recycled?
Ans- Thermoplastics

Q42-The jelly like substance present inside the cell is known as:

Ans- Cytoplasm

Q43-The shorter fibres on the body of a neuron are called:

Ans-Dendrites

Q44-What is table sugar?
Ans- Cane sugar (Sucrose)

Q45-What is marsh gas?
 Ans- Methane

Q46-What is the biological polymer in paper?
Ans- Cellulose

Q47-Mycotrophic nutrition is observed in

Ans- euglena

Q48-The crescograph was invented by an Indian scientist known as

Ans-J.C. Bose

Q49- Which is the biggest planet of our solar system?                                                                        (Ans.   Ans- Ans- Jupiter

Q50-Who has recently been sentenced to death by Pakistan?

Ans-  Kulbhushan Jadhav

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *