General Science releated questions

1.  Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the         following gases in air?

A. Oxygen

B. Hydrogen sulphide

C.  Carbon Oxide

D. sulphur oxide

Ans- B

2. Which of the following used in pencils ?

A.  Graphite

B.  Silicon

C. Mercury

D. Lead

Ans- A

3. Which of the following metals forms an amalgam with other metals?

A. Mercury

B. Lead

C. Magnisium

D. Iron

Ans- A

4. Which of the following is used as a moderator in nuclear reactor?

A. Radium

B. Thorium

C. Graphite

D. Ordinary Water

Ans- C

5. Atoms are composed of

A. Electrons and Protons

B. Electrons and nuclei

C. Protons and nutrons

D. Protons only

Ans- B

6.Isotopes are separated by

A. Distillation

B. Crystallisation

C. Filtration

D. Both A & B

Ans- A

7. Mesons are found in

A. Gama rays

B. X- Rays

C. Cosmic rays

D. All of these

Ans- 

8. What is the wavelength of visible spectrum?

A. 3900 – 7600 angstrom

B. 7800 – 8000 angstrom

C. 8000 – 9000 angstrom

D. 8600 – 9600 angstrom

Ans- A

9. How many colours the sunlight spectrum has?

A. Four

B. Six

C. Seven

D. Three

Ans- C

10. ‘No two electrons in an atom can have the same set of four quantum numbers’ is

A. Pauli ‘s exclusion

B. Newton ‘s law

C. Bohar ‘s law

D. Aufbau ‘s principle

Ans- A

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *