Most Important General Knowledge Questions for all gov jobs

1. Grand Central Terminal, New York is the ___ railway station.
A. Largest
B. Highest
C. Longest
D. None of the above
 Answer : A (Largest)
2. In the Act of Parliament in ____ Laccadive, Minicoy and Amindivi’s name was changed to Lakshadweep.
A. 1970
B. 1971
C. 1972
D. 1973
 Answer : D (1973)
3. In which continent, Eritrea became 182nd member of UN ?
A. Asia
B. Africa
C. Europe
D. Australia
 Answer: B (Africa)
4. Rajya Sabha members are elected by
A. Lok Sabha
B. Legislative assembly
C. The people
D. Legislative Council
 Answer: B (Legislative assembly)
5. Panchayat members are nominated by
A. District Officer
B. Territorial constituencies
C. Local self-government minister of the state
D. Block development organization
 Answer: B (Territorial constituencies)
6. The Lok Sabha present is the ____ Lok Sabha
A. 13th
B. 14th
C. 15th
D. 16th
 Answer: D (16th)
7. The Parliament of India will use residuary powers at _____
A. Any time
B. National emergency time
C. Some time
D. None of the above
 Answer: A (Any time)
8. The Lok Sabha members hold office for ____ years
A. 4
B. 5
C. 6
D. 3
Answer : B (5)
9. For Lok Sabha elections, lower age limit is ____ years
A. 25
B. 21
C. 18
D. 35
 Answer : A (25)
10. High court judge pension is charged for the ____
A. Contingency Fund of India
B. Consolidated Fund of India
C. Different states
D. None of the above
Answer : B (Consolidated Fund of India)
11. Location of Garampani sanctuary is _____
A. Diphu, Assam
B. Junagarh, Gujarat
C. Kohima, Nagaland
D. Gangtok, Sikkim
Answer : A (Diphu, Assam)
12. Nobel Prize is awarded in which disciplines ?
A. Physiology or Medicine
B. Physics and Chemistry
C. Literature, Peace and Economics
D. All of the above
Answer : D ( All of the above)
13. The lower age limit for voters in India is _____ years
A. 15
B. 18
C. 21
D. 25
 Answer : B (18)
14. Chief minister position is _____
A. Same as the prime minister
B. Same as the president
C. Both A & B
D. None of the above
Answer : A (Same as the prime minister)

15. Abbreviation of FFC is _____
A. Film Finance Corporation
B. Foreign Finance Corporation
C. Federation of Football Council
D. None of the above
Answer : A (Film Finance Corporation)
16. The name of Fastest shorthand writer is _____
A. Dr. G. D. Bist
B. J.R.D. Tata
C. J.M. Tagore
D. Khudada Khan
Answer : A (Dr. G. D. Bist)
17. Epsom (England) belongs to which game ?
A. Horse racing
B. Polo
C. Shooting
D. Snooker
Answer : A (Horse racing)
18. Italian astronomer Galileo was _____
A. Invented telescope
B. discovered Jupiter satellites
C. All of the above
D. None of the above
Answer : C (All of the above)
19. The famous Golf player of Vijay Singh belongs to _____ country?
A. USA
B. Fiji
C. India
D. UK
Answer : B (Fiji)

20. Which country awards the Nobel Prize?  

A.  Ireland
B.  Sweden
C.  England
D.  America

Answer : B (Sweden)

21. Who was the first actor to get Oscar Award?  

A.  Montgomery
B.  Fairbanks
C.  Janet Gayner
D.  Charlie Chaplin

Answer : c. (Janet Gayner)

22. Which crop is sown on the largest area in India?  

A.  Rice
B.  Wheat
C.  Sugarcane
D.  Maize

Answer : A.  (Rice)

23. The value of Gold is determined in  

A.  Rome
B.  Washington
C.  Teheran
D.  London

Answer : D. (London)

24. The state which has the largest number of sugar mills in India is  

A.  Bihar
B.  Haryana
C.  Punjab
D.  Uttar Pradesh

Answer : D.  (Uttar Pradesh)

25. First University in India was founded at  

A.  Bombay
B.  Chennai
C.  Calcutta
D.  Delhi
Answer : C.  (Calcutta)

 

26. Tajmahal is on the banks of  

A.  Ganges
B.  Jamuna
C.  Tapti
D.  Cauvery

Answer : B.  (Jamuna)

27. The currency notes are printed in  

A.  New Delhi
B.  Nasik
C.  Nagpur
D.  Bombay

Answer : B.  (Nasik)

28. Which is the Land of the Rising Sun?  

A.  Japan
B.  Australia
C.  China
D.  Taiwan

Answer : A. (Japan)

29. The largest ocean in the world is  A.  The Indian Ocean
B.  The Antarctic
C.  The Atlantic Ocean
D.  The Pacific Ocean

Answer : D.  (The Pacific Ocean)

30. Kalahari Desert is in  

A.  India
B.  Chile
C.  South Africa
D.  Saudi Arabia

Answer : C.  (South Africa)

31. Mica is available abundantly in  

A.  Bihar
B.  Haryana
C.  Karnataka
D.  Rajasthan

Answer : A.  Bihar

32. Second World war began in  

A.  1931
B.  1935
C.  1937
D.  1938

Answer : D. (1938)

33. Kancheepuram was once the capital of  

A.  Pandiyas
B.  Cholas
C.  Cheras
D.  Pallavas

Answer : D.  (Pallavas)

34. Chief Justice of the Supreme Court can hold office until the age of  

A.  58
B.  60
C.  65
D.  62

Answer : C.  (65)

35. The largest gland in the human body is  

A.  Liver
B.  Adrenal
C.  Pituitary
D.  None of the above

Answer : A.  (Liver)

36. The chemical name of common salt is  

A.  Potassium Chloride
B.  Sodium Chloride
C.  Calcium Carbonate
D.  Sodium Carbonate

Answer : B.  (Sodium Chloride)

37. In the Parliamentary system of India, the Executive is subordinate to  

A.  The Press
B.  The Judiciary
C.  The Legislature
D.  None of these

Answer : C.  (The Legislature)

38. The Election Commission can be removed by  

A. The President
B. The Parliament
C. Home Minister
D. Prime Minister

Answer : B. (The Parliament)

39. The system of dual citizenship exists in  

A.  India
B.  France
C.  United Kingdom
D.  USA

Answer : D.  (USA)

40. Who are the guardians of Fundamental rights?  

A.  Parliament
B.  The President
C.  The Prime Minister
D.  Supreme Court and High Court
Answer : D.  (Supreme Court and High Court)

 

41. The President of the constituent Assembly was  

A.  Dr. K.M. Munshi
B.  Dr. Rajendra Prasad
C.  Jawaharlal Nehru
D.  Dr. B.R. Ambedkar

Answer : B.  (Dr. Rajendra Prasad)
42. Rivers Tigris and Euphrates are associated with ?

A. Mesopotamian Civilization
B. Egyptain Civilization
C. Harappan Civilization
D. Chinese Civilization

Answer : A. (Mesopotamian Civilization)

43. Which is considered as oldest civilization of the world ?

A. Mesopotamian Civilization
B. Egyptain Civilization
C. Harappan Civilization
D. Chinese Civilization

Answer : A. (Mesopotamian Civilization)

44. Which among following is called “Gift of the Nile” ?

A. China
B. India
C. Iraq
D. Egypt

Answer : D. (Egypt)

45. Who is considered as the master of Greek comedy ?

A. Aeschylus
B. Sophocles
C. Aristophanes
D. Philip

Answer : C. (Aristophanes)

46. When ancient Olympic games first held ?

A. 776 BC
B. 780 BC
C. 790 BC
D. 800 BC

Answer : A. (776 BC)

47. Who is known as the father of Modern Medicine ?

A. Euclid
B. Pythagoras
C. Hippocrates
D. Erastosthenes

Answer : C. (Hippocrates)

48. Rome was founded around ?

A. 1000 BC
B. 1200 BC
C. 1400 BC
D. 1600 BC

Answer : A. (1000 BC)

49. Which was not an Roman Philosopher ?

A. Cicero
B. Seneca
C. Lucretius
D. Octavian

Answer : D. (Octavian)

50. Who was among the famous Roman poets ?

A. Tacitus
B. Plinky
C. Virgil
D. Marcus

Answer : C. (Virgil)

51. Marco Polo, Venetian traveller, travelled from Venice to China and Japan in :

A. 1285 – 90
B. 1288 – 93
C. 1290 – 96
D. 1295 – 1301

Answer : B. (1288 – 93)

52. In which year Bartholomew Diaz reached Cape of Good Hope ?

A. 1480
B. 1487
C. 1495
D. 1500

Answer : B. (1487)

53. Vasco da Gama reached in India in he year ?

A. 1495
B. 1496
C. 1497
D. 1498

Answer : D. (1498)

54. Who was the first to sail round the world ?

A. Francis Drake
B. Columbus
C. Magellan
D. Vasco da Gama

Answer : C. (Magellan)

55. America was discovered in ?

A. 1491
B. 1492
C. 1493
D. 1494

Answer : B. (1492)

56. Who among the following got the Bharat Ratna award before becoming the president of India?  

A.  R Venkataraman
B.  Dr. Rajendra Prasad
C.  DR Zakir Hussian
D.  W Giri

Answer : C.  (DR Zakir Hussian)

57. Who is the first non-indian to receive the Bharat Ratna?  

A.  Martin Luther King
B.  Mother Terasa
C.  Khan Abdul Ghaffar Khan
D.  Aubin Mehta

Answer : C.  (Khan Abdul Ghaffar Khan)

58. When did Mother Teresa win the Nobel Peace Prize?  

A.  1975
B.  1979
C.  1981
D.  1982

Answer : B.  (1979)

59. Which one of the following glasses is used in bullet proof screens?  

A.  Soda glass
B.  Pyrex glasss
C.  Jena glass
D.  Reinforced glass

Answer : D.  (Reinforced glass)

60. Which substance is used to retard the setting action of cement? 

A.  CaO
B.  AlO
C.  CaSO.2HO
D.  NaO + KO

Answer : C.  (CaSO.2HO)

61. The mineral in which India depends largely on imports is  

A.  Iron Ore
B.  Bauxite
C.  Mica
D.  Mercury

Answer : D.  (Mercury)

62. The last Mughal Emperor was  

A.  Akbar
B.  Bahadur Shah
C.  NoorJehan
D.  Babur

Answer : B.  (Bahadur Shah)
63. The state which leads in agricultural production is  

A.  Haryana
B.  Punjab
C.  Karnataka
D.  Tamil Nadu

Answer : B.  (Punjab)

64. The longest mountain range in the world is  

A.  The Alps
B.  The Himalayas
C.  The Andes
D.  The Rockies

Answer : C.  (The Andes)

65. The most populous city in the world is  

A. Paris
B. London
C. Peking
D. Tokyo

Answer : D. (Tokyo)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *