Most Imp GK Questions in Hindi

1. Who is the father of Economics ?
Answer: Adam Smith

2. Who created Population theory ?
Answer: Thomas Robert Malthus

3. Who is the father of Indian Planning ?
Answer: M. Visvesvaraya

4. Who is the first Deputy Chairman of Planning Commission ?
Answer: Gulsarilal Nanda

5. Who was the Last  Vice Chairman of Planning Commission ?
Answer: Montek Singh Ahluwalia

6. First Five year plan give priority to development of ________  sector ?
Answer: Agriculture

7. Second Five year plan give priority to development of  ________  sector ?
Answer: Industrial

8. Which Five Year Plan is based on Mahalanobis Model ?

Answer: Second Five Year Plan

9. Which Five Year Plan is based on Harrod – Domer Model ?
Answer: First Five Year Plan

10. Who is the Father of Indian Budget ?commission
Answer: Mahalanobis

11. Which commission replaced planning commission on 2015?
Answer:  NITI Aayog (National Institution for Transforming India
12.who is the chief guest of 2017 republic day parade?
Answer:   Mohammed bin Zayed Al Nahyan(Abu Dhabi Crown Prince)

13. 2017 Australian open womens title winner?
Answer: Serena williams 

14. 2017 Australian open mens title winner?
Answer: Roger federer

 

15. Who is the newly appointed secretary general of UNITED NATIONS (UN)?   

Answer: Antonio Guterres 

16. who is the winner of miss universe 2016?
Answer: Iris Mittenaere (France)

17. Recently elected Uttar pradesh chief minister?
Answer: Yogi Adityanath 18. Newly elected Goa Chief Minister ?
Answer: Manohar Parrikar  19. Who is the present punjab Chief minister?
Answer:  Amarinder Singh

20.Recently elected uttarakhand chief minister?
Answer: Trivendra Singh Rawat21. Who is Newly appointed Chief of Air staff 
Answer:   Birender Singh Dhanoa

22. Who is Recently appointed SEBI (Securities and Exchange Board of India) chairman?
Answer:  Ajay Tyagi

23.Who is the present Supreme Court Chief Justice of India (appointed from jan-2017)?     
Answer: Jagdish Singh Khehar 

24. Who is the chief of  Research and Analysis Wing (RAW) ?
Answer: Anil Dhasmana

25.Who is the chief of Intelligence Bureau (IB)?
Answer: Rajiv Jain

26. Who is the chief of CBI?
Answer: Alok Verma

27. winner of indian open badminton 2017 ?
Answer: P V Sindhu

28. India’s longest Bridge?
Dhola -sadiya bridge(Assam)

Who called as the Father for below

29. Father of cloning = Ian Wilmut

30. Father of Printing = Guttenberg

31. Father of history = Herodotus

32. Father of economics = Adam Smith

33. Father of Socialism = Robert Owen

34. Father of Sociology = Augustus Comte

35. Father of Scientific Socialism = Karl Marx

36. Father of Co-operation = Robert Owen

37. Father of English Poetry = Geoffrey Chaucer

38. Father of Essay = Montaigne

39. Father of Renaissance = Petrarch

40. Father of Reformation = Martin Luther King

41. Father of Genetics = Gregor Mendel

42. Father of Modern Cartoon = William Hogarth

43. Father of Psychology = Sigmund Freud

44. Father of Greek Democracy = Clesthenes

45. Father of Nuclear Physics = Rutherford

46. Father of Modern Tourism = Thomas Cook

47. Father of Green Revolution = Norman Borlaug

48. Father of Jurisprudence = John Locke

49.Father of Science = Galileo Galilei

50. Father of psychology =  Wilhelm Wundt

51. Father of computer = Charles Babbage

52. Father of computer science = Alan Turing

53. Father of internet = Vint Cerf

54. Father of genetics = Gregor Mendel

52. Who is the First Woman Governer of India ?
Answer: Sarojini Naidu

53. Who is the First Female Prime minister of India ?

Answer: Indira Gandhi

54. Who is the first Woman Chief Minister of India ?

Answer: Sucheta Kriplani
55. Who is the First Woman Minister of India ?
Answer: Vijayalakshmi Pandit
56. Who is the First Woman Central Minister of India?
Answer: Rajkumari Amrit Kaur
57. Who is the First Woman Speaker of India ?
Answer: Meira Kumar
58. Who is the First Woman Speaker of a State Assembly ?
Answer: Shano Devi
59. The First Indian Woman who Swam across English channel ?
Answer: Arti Saha
60. The First Indian Woman who Swam across Gibraltar Strait ?
Answer: Arti Pradhan
61. Who is the First Miss World from India ?
Answer: Reetha Faria
12. Who is the First Miss Universe from India?
Answer: Susmitha sen
63. Who is the first Miss India?

Answer: Pramila Esther Abraham

64. Who is the first woman IPS ?
Answer: Kiran Bedi

65. Who was the first woman IAS ?
Answer: Anna Malhotra

66. Who was the first Woman High court Judge ?
Answer:  Anna Chandy

67. Who was the first female Chief Justice of High court ?
Answer:  Leila Seth

68. Who was the first Lady Magistrate ?
Answer: Omana Kunjamma

69. Who is the first woman to become Chief Election Commissioner of India ?
Answer: V.S. Ramadevi

70. Who is the first Indian woman to win Nobel Prize ?
Answer: Mother Teresa

71. Who is the first woman to win Bharat Ratna ?
Answer: Indira Gandhi

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *