OCTOBER 2017 CURRENT AFFAIRS

Q1- Which country to host 2018 Asian Cricket Council Emerging Nations Cup?

ANS- PAKISTAN

Q2- Who has been appointed as the new High Commissioner of India to the Republic of Zambia?

ANS- N.J GANGTE

Q3- The world’s first hybrid electric tram powered by hydrogen fuel cells has started in which country?

ANS- CHINA

Q3- Which state government will sign MoU with Microsoft to empower smallholder farmers with technology-oriented solutions?

ANS- KARNATKA

Q4- Which Indian shuttler has won the 2017 men’s singles French Open Superseries badminton tournament?

ANS- KIDAMBI SHIRIKANT

Q5- The Akan Mashu National Park (AMNP) is located in which country?

ANS- JAPAN

Q6-Who has been appointed the Private Secretary to President Ram Nath Kovind?

ANS- VIKRAM SINGH

Q7- Which Bollywood personality has been bestowed with the 2017 PHDCCI Lifetime Achievement Award?

ANS- SHARMILA TAGORE

Q8- Which ministerial committee has been constituted by the Central Government on PSU bank mergers?

ANS- ARUN JAITELLY COMMITE

Q9- Who will head the parliamentary standing committee on defence to examine operational preparedness of armed forces?

ANS- B. C. KHANDURI

Q10-Which country has become the first country to leave International Criminal Court (ICC)?

ANS- BURUNDI

Q11-Punathil Kunjabdulla, the renowned Malayalam writer passed away. He hailed from which state?

ANS- KERALA

Q12- Which state chief minister has been honoured with the Golden Peacock Award under the category ‘Global Leadership in Public Service and Economic Transformation’?

ANS- AANDHRA PRADESH

Q13- Which state to host the 36th edition of National Games of India in 2018?

ANS- GOA

Q14- Which country’s team has won the 2017 FIFA Under-17 World Cup?

ANS- ENGLAND

Q15- India and which country have agreed to implement HOSTAC to strengthen maritime security?

ANS- UNITED STATES

Q16- Which team has won the 5th edition of Pro Kabaddi League (PKL) 2017?

ANS- PATNA PIRATES

 Q17- India has signed how much amount of loan agreement with Asian Development Bank (ADB) to support coastal protection in Karnataka?

ANS-$65.5 million

Q18-Who has been honoured with the Hridaynath Mangeshkar Award 2017?

ANS- JAVED AKHATR

Q19- Which state/UT Cricket Association has become the newest associate member of the Board of Control for Cricket in India (BCCI)?

ANS- PANDUCHERI

Q20- Digamber Singh, who passed away recently, was related to which field?

ANS- POLITICS

Q21- The 2017 Infantry Day is celebrated on which date in India?

ANS- OCTOBER 27

Q22- What is the theme of the 2017 Vigilance Awareness Week (VAW)?

ANS- MY VISION CORRUPTION FREE INDIA

Q23- Which state will be the ‘Focus State’ at World Food India (WFI) 2017?

ANS-ODISHA

Q24- Girija Devi, who passed away recently, was the renowned classical singer of which gharana?

ANS-SENIYA and BANARAS GHRANAS

Q25- The Aralam Wildlife Sanctuary (AWS) is located in which state?

ANS- KERALA

Q26- Which country is hosting the 2017 global conference on consumer protection?

ANS- INDIA

Q27- Which country hosted the first-ever meeting of BIMSTEC Task Force on Traditional Medicine?

ANS- INDIA

Q28- The Central Industrial Security Force (CISF) will analyse social media trends & data in monitoring security. Where is the headquarters of CISF?

ANS- NEW DELHI

Q29- Which state election department has entered the Limca Book of Records for formation of biggest human logo?

ANS- MEGHALAY

Q30- Who has been named as the 2017 Best FIFA Men’s Player?

ANS- Cristiano Ronaldo

Q31- The 2017 United Nations Day (UND) is observed on which date?

ANS- OCTOBER 24

Q32- The 2017 World Polio Day (WPD) is observed on which date?

ANS- OCTOBER 24

Q33- The Pushpagiri Wildlife Sanctuary (PWS) is located in which state?

ANS- KARNATKA

Q34-Who has been appointed as the new chairman of World Business Council for Sustainable Development (WBCSD)?

ANS-Sunny Verghese

Q 35- Prof. Hans Joachim Schellnhuber has won the 2017 Blue Planet Prize. He hails from which country?

ANS- GERMANY

Q 35- Roy Dotrice, the veteran actor passed away. He hailed from which country?

ANS- ENGLAND

Q 36- Which state government has launched Bhavantar Bhugtan Yojna (BBY) for farmers?

ANS- MADHYA PRADESH

Q 37- Which committee has been constituted to select candidate for post of editor-in-chief of Rajya Sabha TV (RSTV)?

ANS-  A Surya Prakash committee

Q 38- Which of the following commodity exchange has launched India’s first commodity options in gold?

ANS- Multi-Commodity Exchange of India Ltd (MCX)

Q 39- Who has won the 2017 Man Booker Prize?

ANS-  George Saunders

Q40- The Chhilchhila Wildlife Sanctuary (CWS) is located in which state?

ANS- HARYANA

Q41- Which e-commerce company has tied up with Union Ministry of Textile to promote handloom industry?

ANS- MYNTRA

Q42- Who has been chosen for the 2017 Padma Prabha Puraskaram?

ANS- PRABHA VERMA

Q43- Shamsher Khan, who passed away recently, was associated with which sports?

ANS- SWIMMING

Q44- The NIIF of India has signed a pact worth $1 billion with Abu Dhabi Investment Authority (ADIA). What does NIIF stands for?

ANS- National Investment and Infrastructure Fund

Q45- The Karera Wildlife Sanctuary (KWS) is located in which state?

ANS- MADHYA PRADESH

Q46- What is the theme of 2017 World Spine Day (WSD)?

ANS- YOUR BACK IN ACTION

Q47- Lekh Tandon, who passed away recently, was the renowned personality of which field?

ANS- FILM INDUSTRY

Q48- What is the theme of 2017 Global Handwashing Day (GHD)?

ANS- OUR HANDS, OUR FUTURE

Q50- The world’s largest combustion research centre has inaugurated in which IIT institute?

ANS- IIT MADRAS

Q51- Which city to host International Puppet Festival (IPF-2017)?

ANS- KOLKATA

Q52- Which Indian Armed Force has launched an innovative mobile health App “MedWatch”?

ANS- INDIAN AIR FORCE

Q53- The world’s first negative emissions plant that turns CO2 into stone has opened in which country?

ANS- ICELAND

Q54- The 2017 International Day of Rural Women is observed on which date?

ANS- OCTOBER 15

Q55- Aleena Reji is associated with which sports

ANS-CYCILING

Q56- The Lengteng Wildlife Sanctuary (LWS) is located in which state?

ANS- MIZZORAM

Q57- Which country to host the 17th edition of the AFC Asian Cup – 2019?

ANS- UAE

Q58- Which city is hosting the 3rd edition of the India International Science Festival (IISF-2017)?

ANS- CHENNAI

Q60- What is the theme of 2017 International Day for Disaster Reduction (IDDR)?

ANS- Home Safe Home: Reducing Exposure, Reducing Displacement

Q 61- What is the India’s GDP forecast for FY18 by the World Bank (WB) in its South Asia Economic Focus (Fall 2017) report?

ANS-  7.0 %

Q62- The Maenam Wildlife Sanctuary (MWS) is located in which state?

ANS- SIKKIM

Q63- Who has been sworn-in as the new Governor of Assam?

ANS- Jagdish Mukhi

Q64- Who has been bestowed with the 2017 Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence in Public Administration, Academics and Management?

ANS- BINDESHWAR PATHAK

Q65- Which state government has launched ‘Solar Briefcase’ to provide electricity in remote areas?

ANS- UTTRAKHAND

Q66- Which union minister has inaugurated the first ‘BIMSTEC Disaster Management Exercise- 2017’ (BIMSTEC DMEx-2017)?\

ANS- RAJNATH SINGH

Q67- The 5th edition of India Water Week (IWW-2017) has launched in which city?

ANS- NEW DELHI’

Q 68- Who will head the US-India Business Council (USIBC)?

ANS- NISHA BISWAL

Q69- Which state has become the India’s first state to incorporate skill development programme in higher education?

ANS- RAJSTHAN

Q70- Which Indian sportsperson has clinched the World Open Under-16 Snooker Championship-2017?

ANS- ANUPAMA RAMACHANDRAN

Q71- Who has won the 2017 men singles title at the Bulgarian International Future Series Badminton tournament?

ANS-  RMV Gurusaidutt

Q72- Samiya Imad Farooqui has clinched gold at women’s singles U-15 Asian Junior Championship (AJC). She hails from which city?

ANS- HYDERABAD

Q73- President Ram Nath Kovind has launched Mata Amritanandamayi Math Project ‘Jeevamritham’ from which state?

ANS-KERALA

Q74- Who has won the 2017 China Open Tennis tournament?

ANS- RAFAEL NADAL

Q 75- Which state government has launched a mass marriage scheme ‘Mukhyamantri Samoohik Vivaah Yojana’ for BPL families?

ANS- UTTAR PRADESH

Q76- Which city to host the first-ever conference of Partner NGOs?

ANS-NEW DELHI

Q77- Kundan Shah, who passed away recently, was the renowned personality of which field?

ANS- FILM INDUSTRY

Q78- The 2017 Nobel Peace Prize has been awarded to International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). Where is the headquarters of ICAN?

ANS- GENEVA

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *